Vi är summan av våra tankar

Våra tankar har större påverkan på vår hälsa och beteenden än vad vi tror. Det innebär att ju mer vi tänker på något, desto mer påverkar det vad vi sedan gör. Ett exempel på detta är avundsjuka och svartsjuka. Bägge är starka upplevelser som oftast får en att tänka väldigt mycket på situationen som orsakade upplevelsen. Ju mer man tänker på det, desto starkare blir känslorna som är kopplade till upplevelserna tills de får utlopp på något sätt. I det här fallet är det negativa tankar som förstärker de negativa känslorna.

 

Ett mildare exempel är att oroa sig för någon annan. Tonårsföräldrar kan säkert känna igen sig i att de oroar sig när tonåringen är ute på fest. Tänk om något har hänt? Varför har jag inte hört något än? Mitt barn kanske har druckit för mycket? Det kanske har skett en olycka… Tankarna leder till att man börjar föreställa sig situationer där barnet far illa, man ser det i sitt inre öga som en film. Tankarna får oron att eskaleras och när ungdomen väl kommer hem är man lika spänd som om något verkligen hade hänt. Det kanske till och med händer att man delar ut en utskällning som egentligen inte var rättvis. De negativa tankarna ger bränsle till negativa känslor som ångest och oro.

 

Jag håller inte på med sådant, jag är en realist
Vad är en realist egentligen? Den generella uppfattningen verkar vara att en realist är en person som accepterar läget, och livet, som det är. Realisten sätter realistiska mål och har realistiska förväntningar när den lever sitt realistiska liv. Problemet är att det som personen tror är realistiskt, och de som egentligen är verklighet, oftast inte är samma sak. Precis som för de som tänker negativa tankar förstärker den som tänker ”realistiska” tankar sin realistiska värld. Det egna beteendet påverkas för att passa in i denna tankemodell, vilket ytterligare ger kraft åt att man tänker ”rätt”.Vi är summan av våra tankar 2

 

Vad man än tänker så ger det bränsle till vilka känslor man sedan känner, och det i sin tur påverkar beteendet. Positiva tankar ger positiva känslor. Det betyder inte att man måste blunda för fakta. Om man tänker positiva tankar utan att se verkligheten för vad den är så lurar man bara sig själv. Så hur ska man göra? Ett enkelt tips är att tro på det bästa men förbereda sig för det värsta. Våga släppa taget om vissa tankar. Tänk ut vad som är det värsta som kan hända, göra en plan och släpp sedan taget om tanken. Våga tänka positivt och få ditt beteende att sikta på något bättre.