Kurs i att tänka negativt

Är det dags att börja tänka mer negativt? I höst startade en kurs i negativt tänkande på Studieförbundet Sensus i Göteborg som en motreaktion till positivt tänkande. I takt med att stressen ökat i vårt moderna samhälle och skapat en våg av ökade depressionsfall har även metoder att stävja deppigheten och ångesten ökat. Begrepp som mindfullness och positivt tänkande har nog inte gått någon omärkt förbi. Snarare har det blivit den absolut mest populära filosofin när det gäller att tackla själens smärtor. Men det är inte alla som tror att positivt tänkande är allena rådande av godo, utan menar att lite negativt tänkande kanske kan få oss på banan igen.

Vårt lyckosamhälle skapar ångest

Vårt samhälle bygger på idén om jakten på lycka. Vi får lära oss att bara vi kämpar hårt nog kan vi nå våra drömmar. Vi kan alltid bli bättre och vi kan alla bli lyckliga. Men livet är oförutsägbart och vi har alla fått olika kort på given från starten. Det är inte självklart att livet ska vara en enda skrattfest. Det orimliga i konstant och evig lycka är vi nog alla överens om. Men att alltid försöka tänka positivt, även när livet är tufft, har dock stött på ökad kritik. Kanske är det inte optimalt att i alla lägen tänka positivt. Det kan också vara nyttigt att ta in verkligheten och acceptera att saker kan vara sorgliga

Den buddistiska vägen

Att låta de negativa känslorna ta större plats kanske går emot vad vi anser som sunt och vettigt. Men det är inte alltid bra att trycka undan negativa tankar. De är signaler på att vi inte trivs. Utan att lyssna till de negativa känslorna kan vi heller inte ta tag i vad vi vill förändra i vårt liv. Det är även bra att lära sig att acceptera att det finns mycket som står utom vår kontroll. Att likt den buddistiska filosofin om den gyllene medelvägen lära oss acceptera och leva med livets ofullkomlighet. Känner du själv att livet är för glättigt och kanske lite oseriöst gladlynt? Sök upp en kurs i negativt tänkande du också!