Minska jobbstressen

Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb, men tyvärr ökar sjukskrivningarna i vårt land. Vad kan man göra för att minska jobbstressen? Pauser är viktiga på jobbet och alla har rätt att ta sådana. Alla har också rätt till minst en halvtimmes rast. Passa då på att ta en promenad och komma ifrån arbetsplatsen en stund om det går. När du tar paus eller rast, så ta paus från cyberrymden också. Du behöver inte vara uppkopplad hela tiden och ta reda på vad som händer på de sociala medierna. Prata och umgås med dina kollegor istället. Sträck på dig ibland och ta djupa andetag. Det lugnar ner hela kroppen.

Positivt tänkande vid stress

När man känner sig stressad är det lätt att negativa tankar tar över och att man till slut inte tror sig kunna klara någonting. Man kommer att misslyckas säkert flera gånger i sitt arbetsliv, men världen går inte under för det. Fråga dig själv ” Spelar det här någon roll om fem år?” Det gäller att försöka se saker från ett större perspektiv. Övningar i mindfulness hjälper dig att organisera ditt arbetsupplägg. Andas, tänk positivt och ta mikropauser, för att sedan sätta igång jobbet. Vid stress är det viktigt att omge sig med det man tycker om. Det kan vara människor eller något intresse man har. Ta en stund för dig själv efter jobbet och låt bli alla måsten.

Be om hjälp

Det är många som bara kör på utan att stanna upp och se vad det gör med kroppen. Till slut säger kroppen ifrån. Det finns varningssignaler att ha koll på. Om man känner sig trött, mer än vanligt så ska man ta det på allvar. Andra saker kan vara huvudvärk, svårt att sova, lättirriterad, ont i magen, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning, infektionskänslig, svårt att koppla av m.m. Har man några av dessa symtom så är det dags att tänka till och ta det på allvar. Din kropp vill säga dig något och du måste be om hjälp. Det är det viktigaste och det svåraste. Många ser det som en svaghet, att få hjälp, men det är en styrka.