Hur kan positivt tänkande hjälpa just dig?

Varje dag träffar man personer som är nedstämda, ledsna, otrevliga eller bara negativt laddade. Det är lätt att känna hur en negativt laddad persons energi smittar av sig på en själv. Dessa personer finns överallt, på bussen, på jobbet, i skolan eller i mataffären. Du kanske till och med tänkte på några bekanta eller närstående när du läste orden. Eller du kanske till och med tänkte på dig själv.

 

Att vara en sådan person är inte lätt, och det kanske till och med upplevs som hopplöst eftersom ”det är sån jag är”. För många personer är detta en ursäkt för att inte utvecklas som person, eftersom man vill vara ”sann mot sig själv”. Man vill inte bli en gladare person eftersom man identifierar sig som en bitter och småsur person. Oftast används samma ursäkt till en mängd andra saker också.

 

Att tänka positivt är egentligen en bieffekt av att utvecklas som person. Att börja se det ljusa i livet mer, men även så mycket mer. Att börja använda energi och tankemöda till något annat än de gamla vanliga negativa tankegångarna. Att börja våga göra något nytt och spännande öppnar dörrarna till så många nya upplevelser. Kanske gör du sedan den där segelturen till Malta när tankar på eventuellt dåligt väder inte stoppar dig? Hur kan positivt tänkande hjälpa just dig 2

 

Att hitta balans i livet
Du kommer dock att se att det inte heller handlar om något som är svart eller vitt. Det är inte förbjudet att tänka negativt, och världen kommer inte heller att gå under om du skulle göra det. Se istället dina tankar som ett sätt att få in ny information som kanske kan hjälpa dig att förstå dig själv bättre.

 

”Lär känna dig själv” är ett klassiskt ordspråk som kommer från de gamla grekerna. Det kan tolkas som att ju bättre du lär känna dig själv, desto mer kan du utvecklas som person. Att lära känna sig själv innebär även att lära känna sina tankar, hur de funkar och hur de påverkar dig. Positivt tänkande är bara en resurs eller ett verktyg som du kan använda för att nå ett mål. Sen om målet är ett lyckligare liv, motivation eller personlig utveckling är upp till dig.